Het weekend was van Urli

Zaterdag was er traditiegetrouw de Indian Bazaar met marktjes, eetstandjes, workshops en randanimatie. Op zondag konden enkele gelukkigen genieten van een aperitiefconcert van Lyric Music. Op voorhand werd er regen voorspeld maar dat zou de benefiet niet bederven. ‘Het is spijtig dat het slecht weer wordt, maar binnen zal het warm zijn’, zei de meter van de vzw, Jo Lemaire, een paar dagen eerder.    

 

Warm was het zeker in t’ Blikveld. Voor een heel weekend was het cultureel centrum van Bonheiden omgetoverd tot een Indische volksfeest. De opening werd een echte samenhorigheid. Met de kleuren oranje, wit en groen aan de ene kant en de kleuren zwart, geel en rood langs de andere kant was er een echte verbondenheid te zien tijden het lintjes knippen. Na een minuut stilte te hebben gehouden, kon de benefiet echt van start gaan.

 

De hele dag door kon je genieten van Indisch eten zoals Samosa en kip met rijst. Naast de talrijke kraampjes, de leuke Indische fotostand en allerlei workshops waren er ook enkele prachtige optredens. Het publiek ging zo volledig uit zijn bol tijdens ‘The Bollywood Dance’. Het werd een benefiet dag vol cultuur en plezier waar er aandacht werd besteed aan de jongeren in India. Door de armoede hebben vele Indische jongeren geen of weinig kans op onderwijs en dit wil Urli verhelpen.

 

Op zondag konden enkele liefhebbers dan weer genieten van het aperitiefconcert van Lyric Music. Dit kinder- en jeugdkoor bracht een mix van verschillende stijlen en beëindigde zo een prachtig weekend vol muziek, dans en liefde.

 

An Janssen

 

 

Jo Lemaire is sinds jaar en dag meter van Urli vzw

 

De Waalse zangeres Jo Lemaire woont al 24 jaar in Bonheiden. Jaren geleden leerde ze Sheila(Punjabi, stichtster van Urli vzw)  kennen. ‘Sinds het begin van Urli, in 2009, ben ik al meter van de vzw, ’aldus de zangeres.

 

‘Ik vond Urli een fantastisch idee. Zo een initiatief was er in die tijd nog niet in de streek. Ook het feit dat Sheila zelf van India afkomstig is en zich ook zo betrokken voelt, vind ik een echt pluspunt. ’

 

Wat houdt een meterschap bij Urli vzw in?

Eigenlijk ben ik meter van drie belangrijke organisaties en Urli is hier één van. Mijn taak is vooral om aanwezig te zijn op de evenementen zoals de Indian Bazaar, dat dit weekend plaatsvindt. Als ik natuurlijk niet aanwezig kan zijn, probeer ik telkens een mooie brief te schrijven. Al waar ik ga, spreek ik over Urli en laat ik mensen weten wat Urli is. Het is steeds tof om met een heleboel mensen in het binnen- en buitenland te praten over goede doelen.

 

Hoe legt u aan iemand uit wat Urli vzw is?

Ik begin altijd met de slogan: ‘Onderwijs een kind en je onderwijst een natie’. Een tekort aan onderwijs en ondervoeding leidt sommige inwoners van India tot wanhoop. Daarna vertel ik dat Urli een organisatie is die fondsen werft en dat deze integraal worden doorgestuurd naar India. En dan vind ik een belangrijk woord: integraal. Vaak willen sponsors weten waar hun geld naartoe gaat. Bij deze organisatie weet je dat het geld van punt A vertrekt en bij punt B uitkomt.

 

Bent u zelf al in India geweest?

Neen, ik ben zelf nog niet geweest. Toen Sheila en de vzw een paar reizen organiseerden zijn mijn gitarist en zijn vrouw wel mee naar India getrokken. Ik heb wel veel dia’s, foto’s en films gezien en ik hoorde ook heel wat interessante verhalen. Ik denk wel dat het een hele grote cultuurshock zou zijn.

 

U bent al meter sinds het prille begin. Wat wilt u nog bereiken?

Bereiken? Neen, ik wil gewoon een informatiepunt zijn. Meer kan ik ook niet doen. Ik zal mensen er enthousiast over aanspreken, zo enthousiast als ik ben (lacht).

 

Filmvoorstelling Siddharth door Urli vzw

 

Urli vzw heeft op donderdag 22 oktober de Indische film Siddharth getoond in het blikveld. Dit gebeurde in samenwerking met de gemeente Bonheiden en Swinnen Printing. De film kadert in “Ciné Horizon”, een initiatief van de provincie Antwerpen en MOOOV.

 

De film vertelt het verhaal over een arme ritsenmaker die zijn twaalfjarige zoon naar New Delhi stuurt om te gaan werken. De jongen komt na enkel maanden niet thuis. Wat volgt, is de zoektocht van een wanhopige vader naar zijn mogelijk ontvoerde zoon.

 

Na de film volgde een receptie waar de genodigden konden napraten. Hiernaast vindt u enkele sfeerbeelden.

 

Siddarth
een film van Richie Mehta

 

De arme ritsenmaker Mahendra woont met zijn gezin in provinciestadje in India. Hij komt nauwelijks rond en stuurt zijn twaalf jaar oude zoon Siddharth naar New Delhi voor een tijdelijke baan in een fabriek. Wanneer de jongen na enkele maanden niet naar huis komt, begin Mahendra zich ernstige zorgen te maken. Van lokale autoriteiten verneemt hij dat zijn zoon mogelijk slachtoffer is geworden van mensenhandel. Hij start de zoektocht naar zijn Siddharth: een haast onmogelijke missie in een land met 1,2 miljard inwoners. Prachtig verteld verhaal, gebaseerd op een werkelijke ontmoeting met ouders van in India vermiste kinderen.

URLI vzw

Mechelsesteenweg 232, 2820, Bonheiden-Rijmenam